Valg av av rifle for første gang

Valg av den første rifla kan være en vanskelig prosess. Hvilket merke, hva slags kaliber, hvilken kikkert?? Spørsmålene er mange, og leser man i jaktblader, eller snakker med andre jegere er det like mange meninger som jegere. Så hvordan skal man gå frem? Jeg skal prøve å gi noen ledetråder i alle fall.

Det første jeg synes man bør gjøre, er å sette seg ned i ro og fred. Hent en kopp kaffe og tenk igjennom følgende. Hvor mye penger tenker du å legge i rifla, og hva ønsker du å jakte på? Det er nemlig ganske avgjørende hva du ønsker å jakte på. Det stilles for eksempel andre krav til en rifle som skal brukes på korte hold i elgskogen, enn en rifle som skal brukes i tussmørket i ei hjorteli. Eller kaliberet og rifla kan være den samme, men kravet til kikkert er annerledes.

La oss nå si at du har funnet den summen du ønsker å bruke på din første rifle. En tommelfingerregel er å bruke halvparten av pengene dine på rifla og den andre halvparten på kikkert og montasje. Ta så med deg de surt ervervede pengene dine og gå til din lokale våpenforhandler. Ta og kjenn på flere rifler. Vil du ha trestokk, eller syntetisk stokk? Kjenn hvordan rifla kjennes ut, hvordan ladegrepet kjennes ut, og hvordan den passer deg. Når det gjelder hvilket merke du velger, er egentlig ikke det så viktig. Nær på alle moderne rifler som selges i dag, er presise nok for all jakt. Ta den rifla som du synes passer deg best. Det kan også lønne seg å gå til flere forhandlere, hvis det er det der du bor. Så er det hvilket kaliber du skal velge. Hvis du skal bruke rifla til klovviltet, så vil jeg anbefale en av de tre store. Enten 6,5x55, 308 win eller 3006. Alle disse kalibrene får man god ferdigladet jaktskudd til, og det er billig treningsskudd også. 3006 er vell det kalibret av disse tre, som har mest rekyl, så det bør jo også taes med i vurderingen. De aller fleste skyter nemlig bedre med en rekylsvak rifle, enn en som sparker kraftig.

Så er det valg av sikte. Min erfaring er at dette er ofte det vanskeligste. Her bugner det med gode råd, og stort sett alle jegere har en mening om hva som er ett godt sikte. Det hele koker ned til hvor mye penger du ønsker å legge i ett sikte, og hva du ønsker å jakte på. Jeg kan ta ett eksempel. På bukkerifla mi i 308 Win har jeg en Zeiss V 2,5-10X50. Dette er ett sikte med 50 mm linsevidde og er forholdsvis lyssterk. Forstørrelsen kan varieres mellom 2,5 ganger og opp til 10 gangers forstørrelse. Bukkejakta skjer jo i grålysninga om morgenen og utpå kvelden, når lyset svinner. Derfor er en lyssterk kikkert viktig. Hvis det er en lyssterk kikkert du ønsker, så øker dessverre prisen en del. Fra 5000 og oppover må man legge på bordet. Når det gjelder hvilket merke så er de europeiske siktene kjent for å ha lyssterke kikkerter. Zeiss, Schwarovski, Scmidt & Bender og til dels Meopta er alle gode kikkerter. Av japanske vil jeg nevne Nikon og Hakko som også er gode kikkerter. Mange poengterer at lyssterke kikkerter må ha 30 mm mellomrør, kontra 1” mellomrør. Dette er bare tull. Diameteren på mellomrøret har ingenting å si for lysstyrken. Før var det ofte slik at Amerikanske kikkerter hadde 1” mellomrør, og europeiske hadde 30mm. Men nå får du amerikanske med 30mm mellomrør og europeiske med 1”. Diameteren på mellomrøret forteller noe om retikkelet er medforstørrende eller ikke. Dvs. om retikkelet er like stort på ulike forstørrelser, eller om det er medforstørrende. Er mellomrøret 30 mm er retikelet medforstørende, og er det 1” er det ikke medførstørrende. Men tilbake til eksempelet. Jeg har altså en lyssterk kikkert på bukkerifla mi, fordi jakta foregår om morgenen og kvelden, under dårlige lysforhold. På elgrifla mi i 375 H&H har jeg en Leupold VX2 2-7X33. Elgjakta der jeg jakter foregår på korte hold, og som regel i godt lys. Her er det viktigere med liten forstørrelse, enn med masse lys. Samt at kikkerten har god øyeavstand. Dette er viktig med såpass rekrylsterke kalibre som 375 H&H. Hvis ikke kan man risikere å få kikkerten i øye, med medfølgende rød halvmåne og rekylangst. Det å få seg en karamell av kikkerten skjer de aller fleste, og ja det har skjedd med meg og. Man blir ofte litt skremt en liten stund, men det er viktig å ikke bli redd for rifla, og skyte videre. Hvis det gjentar seg, så få en børsemaker til å se om det går an å gjøre noe med stokken, eller kjøp en kikkert med lengre øyeavstand, evt. bytt stokken. Som en kompis av meg sier ”livet er alt for kort til dårlig mat og dårlige børser”.

Hvis jeg skal prøve meg på en konklusjon, så må det være at det finnes ikke en universal løsning på valget av sin første rifle. Så lenge man holder seg til kjente merker, og tenker over bruksområdet man skal bruke rifla til, så er jeg sikker på man finner en kombinasjon man er fornøyd med. Ikke gå for det første tilbudet du får, men prøv litt forskjellige børser. Gå gjerne på skytebanen og snakk med folk der. Jeg har aldri opplevd at noen har sagt nei, hvis noen spør om å prøve en rifle. Tvert i mot.